Aβοκάντο: Όλα όσα θέλεις να μάθεις, αλλά δε το ξέρεις!

Aβοκάντο: Όλα όσα θέλεις να μάθεις, αλλά δε το ξέρεις!

Το αβοκάντο είναι από τις αγαπημένες τροφές όλων των FitGirls! Ξέρουμε για τη διατροφική του αξία αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για την ιστορία του; Από που πήρε το όνομα του και τελικά είναι φρούτο ή λαχανικό; Όλες αυτές οι ερωτήσεις ξεπηδήσανε προχτές καθώς έφτιαχνα ένα από τα καθιερωμένα πρωινά του weekend, και αποφάσισα πως λίγη έρευνα παραπάνω δεν έβλαψε κανέναν!

Η ονομασία του αβοκάντο

Η ετυμολογία του αβοκάντο προέρχεται από τη γλώσσα των Αζτέκων που ανακάλυψαν το φυτό στη λατινική Αμερική. Λόγω του σχήματος και της υφής του καρπού, οι ιθαγενείς ονόμασαν το φυτό ως “āhuacatl” που μεταφράζεται σε “testicle” δηλαδή όρχεις. Με την άφιξη των Ισπανών κατακτητών στην Αμερική, το αρχικό όνομα των Αζτέκων ιθαγενών αναθεωρήθηκε στο ισπανικό “aguacate“, από το οποίο προέρχεται και η σημερινή ονομασία του φυτού.

Το φυτό αβοκάντο

Το αβοκάντο (Persea americana) είναι καρπός του αειθαλές δέντρου που είναι γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Το δέντρο ανακαλύφτηκε στις τροπικές περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής και αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής των ιθαγενών της περιοχής.

Το αβοκάντο καλλιεργείται για τους καρπούς του που έχουν βουτυρώδη γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το δέντρο ευδοκιμεί σε ζεστό και δροσερό περιβάλλον σε περιοχές όπου αναπτύσσονται εσπεριδοειδή φυτά όπως οι λεμονιές και οι πορτοκαλιές ενώ φτάνει σε ύψος μέχρι τα 15 μέτρα.

Φρούτο ή λαχανικό;

Το αβοκάντο θεωρείται φρούτο και όχι λαχανικό κυρίως λόγω της σύστασης του. Στη βοτανολογία θεωρείται ως μούρο με μονό σπόρο καθώς χαρακτηρίζεται από πολλά κοινά στοιχεία με τα μούρα (σπόρος, σάρκα κλπ.). Την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί κατακόρυφη αύξηση στην ελληνική παραγωγή αβοκάντο. Το ελληνικό κλίμα βοηθά σημαντικά στην παραγωγή του, με μεγάλο πρωταγωνιστή την Κρήτη, όπου το μικροκλίμα της περιοχής αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια του.

Χρήση του αβοκάντο

Εκτός από τη διαδεδομένη χρήση του στη μαγειρική το αβοκάντο χρησιμοποιείται για την παραγωγή καλλυντικών ενώ στα αρχαία χρόνια το υγρό (κόκκινο ή μαύρο) που παράγεται από τη σύνθλιψη του καρπού, χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μελανιού και βαφή μαλλιών.

 • Μάσκας ενυδάτωσης δέρματος και προσώπου
 • Μαλακτική μαλλιών (hair conditioner)
 • Φυσική αντηλιακή κρέμα
 • Μελάνι γραφής
 • Χρώμα για βαφή μαλλιών

Ήξερες ότι… Το hashtag #avocadotoast στο instagram έχει πάνω 1,3 εκατ. posts που σχετίζονται με την προσθήκη αβοκάντο σε toast.

Γιατί το αβοκάντο είναι ο πρωταγωνιστής της υγιεινής διατροφής

 • Γιατί έχει ενδιαφέρουσα “λεπτή” γεύση και εξαιρετική υφή.
 • H χορτοφαγία στη μόδα: Υπάρχει μια έντονη τάση προς τη χορτοφαγία (vegan) στην οποία το αβοκάντο αντικαθιστά αρκετές ζωικές τροφές όπως το βούτυρο.
 • Υγιεινή διατροφή: Παράλληλα παρατηρείται μια σταδιακή τάση για τροφές με λιγότερα ζωικά λιπαρά, καλύτερες ποιοτικά θερμίδες και με σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα.
 • Fussion κουζίνα: Τη τελευταία δεκαετία, η ελληνική γαστρονομία στρέφεται σταδιακά στην fussion μαγειρική που αναμειγνύει γεύσεις και υλικά από διαφορετικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, συνταγές και υλικά από τη λατινική Αμερική – χώρα προέλευσης του αβοκάντο- σταδιακά προστέθηκαν στις διατροφικές μας συνήθειες.
 • Superfoods: Η σύγχρονη στροφή προς τροφές με πλούσια θρεπτικά συστατικά – τα “μοδάτα” superfoods – ωθούν στη αύξηση κατανάλωσης τροφών όπως η κινόα, το πλιγούρι και το αβοκάντο.
 • Στροφή προς το “φωτογραφικό” φαγητό: Τα τελευταία χρόνια αναμφισβήτητα οι χρήστες του instagram πρώτα φωτογραφίζουν και μετά γεύονται το φαγητό. Οι φωτογραφίες ελκυστικών πιάτων, γευμάτων και τροφών με πλούσια χρώματα είναι μια τάση στα social media με σημαντική επιρροή που φτάνει ακόμα και στη διατροφή.
Follow:
Fit Girls Team
Fit Girls Team

Find me on: Instagram

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post