Γιατί κολλάει η ζυγαριά όταν κάνουμε δίαιτα και τι να κάνεις για να ξεκολλήσει;

Γιατί κολλάει η ζυγαριά όταν κάνουμε δίαιτα και τι να κάνεις για να ξεκολλήσει;

Κάνεις όλα τα απαραίτητα για να μειώσεις το βάρος σου, από τις υγιεινές επιλογές τροφίμων μέχρι την καθημερινή άσκηση, αλλά η ζυγαριά σου δε λέει να ξεκολλήσει; Μην αγχώνεσαι! Έχεις απλά φτάσει στο σημείο της προσπάθειας σου που οι διατρολόγοι ονομάζουν “φαινόμενο πλατό”.

Το “φαινόμενο πλατό” παρατηρείται μετά από μια περίοδο περίπου 8-12 εβδομάδες από τότε που ξεκινάμε τη δίαιτα μας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα εργάζεται για να διατηρηθεί η ομοιόσταση του. Τι σημαίνει αυτό;

Είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας να διατηρηθούν σωστά οι σύνθετες λειτουργίες του σώματος μας (όπως ο έλεγχος της θερμοκρασίας, η ισορροπία των υγρών και τα επίπεδα των ορμονών).

Αν το σώμα αντιλαμβάνεται την ημερήσια πρόσληψη ενέργειας ως υπερβολικά χαμηλή, θα προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το βάρος σε ένα συγκεκριμένο σημείο ρυθμίζοντας το μεταβολισμό και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όσο πιο κοντά φτάνει κάποιος στο στόχο του τόσο πιο εύκολα ξεπερνιέται το “φαινόμενο πλατό” καθώς το σώμα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα (νέα ενεργειακή πρόσληψη και δαπάνη του).

Τι λέει η ειδικός

Μερόπη Παπουτσή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Msc)
Xημικός- Αναλυτής Τροφίμων (Bsc)

“Το σώμα συνηθίζει σε ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο και σε συγκεκριμένο θερμιδικό φορτίο (θερμίδες). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά απο ένα διάστημα να φθήνει η μεταβολική λειτουργία και να «κολλάει η ζυγαριά». Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να επιλέγουμε μεταβολικού τύπου δίαιτες και όχι θερμιδικές, με συνεχή μεταβολικά σοκ, έτσι ώστε να αποφύγουμε να κολλήσει η ζυγαριά πριν την επίτευξη του στόχου. 

Εαν και πάλι κολλήσει μπορούμε να βρούμε λύση μέσα απο μία πληθώρα διατροφικών tricks ώστε να αυξήσουμε τις καύσεις. Για παράδειγμα μία πλήρως ελεύθερη ημέρα με βάση την κατανάλωση λίπους. Ανορθόδοξη αλλά απολύτως αποτελεσματική μέθοδος, καθώς και πολύ πιο εύκολα υλοποιήσιμη συγκριτικά με στερητικές επιλογές.”

Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με τη Διατροφολόγο Μερόπη Παπουτσή μπορείς να στείλεις DM στο Facebook ή μέσω email στο meropipapoutsi@gmail.com

Follow:
Fit Girls Team
Fit Girls Team

Find me on: Instagram

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post