Γιατί το να διαβάζεις σου κάνει καλό!

Γιατί το να διαβάζεις σου κάνει καλό!

Όχι μόνο προσφέρει ευεξία, αλλά πρόκειται για ένα ελιξίριο μακροζωίας.

Οι άνθρωποι που διαβάζουν ένα βιβλίο έστω και για μισή ώρα κάθε μέρα (συνολικά 3,5 ώρες την εβδομάδα), μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 20%, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Μπέκα Λέβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής Social Scienceand Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 3.635 ανθρώπους, συσχετίζοντας τις αναγνωστικές συνήθειες καθενός, με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του σε βάθος 12 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι διάβαζαν περίπου 3,5 ώρες την εβδομάδα, ήταν κατά μέσο όρο 17% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, ενώ για όσους διάβαζαν πάνω από 3,5 ώρες εβδομαδιαίως η πιθανότητα ήταν 23% μικρότερη.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τη Λέβι, δείχνει ότι η ανάγνωση βιβλίων ακόμη και για μισή ώρα καθημερινά προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, σε σχέση με όσους δεν διαβάζουν καθόλουΚαι αυτό το πλεονέκτημα για τους αναγνώστες των βιβλίων ισχύει άσχετα με το εισόδημά τους, την μόρφωσή τους, την εξυπνάδα τους, το φύλο τους, την ηλικία τους, την οικογενειακή κατάστασή τους ή άλλες παραμέτρους.

Ήξερες ότι…

  • Μόλις 6 λεπτά διαβάσματος τη μέρα μειώνουν το στρες
  • Τα χάρτινα βιβλία λειτουργούν ευεργετικά για προβλήματα αϋπνίας
  • Η συγκέντρωση και η κριτική σκέψη ευνοείται από το διάβασμα
  • Όσοι διάβαζουν, αντιμετωπίζουν μικρότερο ποσοστό εκδήλωσης άνοιας

Τα αποτελέσματα της έρευνας από την ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών είναι πολύ μικρότερο, όπως και με την ηλεκτρονική μορφή των βιβλίων ή την αναζήτηση ειδήσεων στο διαδίκτυο δεν ήταν τόσο ευνοϊκά

Η έρευνα καταλήγει στο ότι οι αναγνώστες που διάβασαν μια ιστορία μυστηρίου μέσω ενός e-reader θυμούνταν λιγότερα γεγονότα της ιστορίας, από αυτούς που διάβασαν την ίδια ιστορία σε βιβλίο με χάρτινες σελίδες.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη διαδραστικότητα με το e-reading. Διότι όταν διαβάζουμε σε χαρτί συνδράμει και η αίσθηση της αφής. Το βιβλίο ξεδιπλώνεται, η ιστορία προχωράει, οι σελίδες μειώνονται καθώς η περιπέτεια φτάνει στο τέλος της και η αγωνία γιγαντώνεται. Όλο αυτό αυξάνει και τη μακροπρόθεσμη μνήμη του αναγνώστη!

Αν ψάχνεις τι να διαβάσεις δες ΕΔΩ τα new in

Follow:
Fit Girls Team
Fit Girls Team

Find me on: Instagram

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post