Η σημαντικότητα του να σέβεσαι το μοντέλο του κόσμου του άλλου

Η σημαντικότητα του να σέβεσαι το μοντέλο του κόσμου του άλλου

Η νέα χρονιά ξεκίνησε και μαζί με αυτή και η νέα 10 ετία. Αναρωτιέμαι τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά ώστε να δημιουργήσουμε μία γαλήνια, δημιουργική και με αγάπη νέα καθημερινότητα ώστε στο τέλος του 2020 να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας και για την πρόοδό του και για την διαφορετική στάση που κράτησε σε καταστάσεις και απόλαυσε τα μεγαλύτερα οφέλη.

Γράφει η Πέγκυ Μουζάκη, NLP Life Coach

Κατανόηση και Αποδοχή της Διαφορετικότητας

Φανταστείτε έναν κόσμο που όλοι θα σκεφτόμασταν το ίδιο, όλοι θα συμπεριφερόμασταν το ίδιο και όλους θα μας ικανοποιούσαν τα ίδια πράγματα. Πόσο βαρετό αλήθεια ακούγεται;

Ο κάθε ένας από εμάς έχει διαμορφώσει μία αντίληψη για την ζωή του και για ότι συμβαίνει γύρω του βάσει των εμπειριών του, των βιωμάτων του, των πεποιθήσεών του, της οικογενειακής και κοινωνικής του κατάστασης.

Είμαστε μοναδικοί, ξεχωριστοί και με την διαφορετικότητα μας συμβάλλουμε ο καθένας στην δημιουργία μίας ενδιαφέρουσας και όχι ανιαρής πραγματικότητας.

Για παράδειγμα, διαφορετικά θα συμπεριφερθεί ένας βοσκός που η καθημερινότητά του είναι στα βουνά με μηδαμινή έως και ελάχιστη επαφή με τον κόσμο και αλλιώς ένας άνθρωπος που περιτριγυρίζεται από κόσμο και καλείται να διαχειριστεί καταστάσεις που προκύπτουν.

Μία πελάτισσά μου μου ανέφερε μία ημέρα την δυσφορία που νιώθει κάθε φορά που το σαλόνι της είναι ακατάστατο (εννοώντας ότι τα πράγματα δεν είναι τοποθετημένα όπως εκείνη θέλει και υπάρχουν πράγματα στο χώρο που δεν θα έπρεπε να είναι σε ένα σαλόνι) και που ο σύζυγός της δεν κάνει κάτι ώστε να συμβάλλει στην τάξη. Πολύ απλά λοιπόν αν οι εικόνες της συγκεκριμένης κοπέλας από το παιδικό της περιβάλλον ήταν εικόνες με στοιχισμένα και αριθμημένα αντικείμενα και του συζύγου ήταν ένα περιβάλλον που δεν ήταν προτεραιότητα η τάξη, είναι λογικό να μην ενοχλείται.

Δεν υπάρχει ούτε ένα ακόμη ανθρώπινο ον στον πλανήτη γη που να είναι ακριβές αντίγραφο με μας.

Είμαστε μοναδικοί, ξεχωριστοί και με την διαφορετικότητα μας συμβάλλουμε ο καθένας στην δημιουργία μίας ενδιαφέρουσας και όχι ανιαρής πραγματικότητας.

Από την στιγμή που θα αποδεχθούμε την διαφορετικότητα του άλλου αποκτούμε ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε, να μάθουμε και να ανακαλύψουμε πως λειτουργεί και πως η διαφορετικότητα αυτή μαζί με την δική μας ξεχωριστή προσωπικότητα μπορούν να συνεργαστούν και να προκύψει ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Έχουμε συνηθίσει να δίνουμε αρνητική χροιά στην διαφορετικότητα. Ακούμε συχνά: “Δε μοιάζουμε καθόλου… Καμία σχέση ο ένας με τον άλλον… “. Mα βεβαίως καμία σχέση ο ένας με τον άλλο! Eκεί βρίσκεται και η μαγεία, τι μπορεί να κάνει εκείνος καλύτερα που δεν μπορώ εγώ, πως μπορούμε να συνδυάσουμε τα ξεχωριστά μας χαρίσματα και να δημιουργήσουμε μία σχέση που θα βασίζεται στην αποδοχή και την εκτίμηση.

Επικοινωνώντας την διαφορετικότητα μας είμαστε χαρούμενοι, δεν προσδοκούμε πράγματα που ο άλλος δεν θα προσφέρει και δεν μας εκπλήσσει μία αντίδραση που μπορεί εμείς να μην την είχαμε καν σκεφτεί.

Ήταν ένα ζευγάρι κάποτε που η γυναίκα είχε έντονη επιθυμία (όπως οι περισσότερες γυναίκες) να της χαρίσει ο φίλος της έστω μία ανθοδέσμη. Αντί αυτού ο φίλος της φρόντιζε κάθε φορά που έβρισκε φρέσκα πορτοκάλια να την εφοδιάζει ώστε να έχει πάντα στην κατοχή της και να παίρνει βιταμίνες απαραίτητες για την υγεία της. Τι λέτε; Την νοιάζονταν ή όχι; Την αγαπούσε ή όχι; Ο τρόπος που το έκανε, δεν ταίριαζε με τον τρόπο που προσδοκούσε εκείνη. Όταν το συζήτησαν, άρχισε να αισθάνεται ευγνωμοσύνη για τον τρόπο που της έδειχνε το ενδιαφέρον του.

Σας έχει συμβεί φαντάζομαι να ακούσετε περιγραφή ενός συμβάντος από κάποιον και κάποια άλλη στιγμή να περιγράψει ένας άλλος άνθρωπος το ίδιο συμβάν αποκωδικοποιημένο με τα δικά του φίλτρα και τρόπο σκέψης.

Μία από τις αρχές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (Nlp) είναι «Σεβασμός στο μοντέλο του κόσμου του άλλου». Σεβάσου την διαφορετικότητα του για να σεβαστεί κι εκείνος την δική σου και να χτίσετε κάτι διαφορετικό!

Follow:
Fit Girls Team
Fit Girls Team

Find me on: Instagram

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post