Ναι, οι μπανάνες έχουν πολύ ποτάσιο, και αυτός είναι ο λόγος που έχει τόση σημασία!

Ναι, οι μπανάνες έχουν πολύ ποτάσιο, και αυτός είναι ο λόγος που έχει τόση σημασία!

Να σηκώσουν το χέρι τους όσα Fit Girls ξέρουν ότι οι μπανάνες είναι πλούσιες σε ποτάσιο και τίποτε περισσότερο.

Μπορεί ο σίδηρος, η βιταμίνη Α, Β, C και D, ο ψευδάργυρος και το κάλιο να είναι πιο «δημοφιλή» θρεπτικά συστατικά, ωστόσο το ποτάσιο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού σου.

Τι είναι το ποτάσιο

Tο ποτάσιο – ή αλλιώς κάλιο – είναι βασικός ηλεκτρολύτης που έχει την ιδιότητα να διατηρεί τα επίπεδα υγρών στο σώμα, μετριάζοντας την αίσθηση κόπωσης και πρηξίματος.

Έχει την αποστολή να διατηρεί ισορροπημένα τα επίπεδα των υγρών στο σώμα μας, μια κατάσταση απαραίτητη για να νιώθεις καλά. Συμβάλλει στη σωστή «επικοινωνία» μεταξύ των νεύρων και των μυών, βοηθάει τα πολύτιμα συστατικά να φτάσουν μέχρι τα κύτταρα και κρατάει τα επίπεδα του νατρίου στα σωστά επίπεδα.

Αν δεν καταναλώνεις τροφές που έχουν ποτάσιο είναι πολύ πιθανό να νιώθεις κόπωση, πρήξιμο και πνευματική κούραση ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, εγκεφαλικών και αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε εμάς τις γυναίκες.

Δεν είναι μόνο οι μπανάνες όμως που έχουν κάλιο

Ενώ οι μπανάνες έχουν κλέψει την παράσταση ως κλασσική πηγή ενέργειας – και με 422 mg ανά φρούτο – δεν είναι η μόνη καλή πηγή. Δύο φλιτζάνια σπανάκι έχουν 334mg ποτάσιο, ένα φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών έχει 389 mg, και ένα φλιτζάνι φακές έχει 731 mg.

Αν είσαι fan των φρούτων, ένα φλιτζάνι από κύβους πεπόνι έχει 427 mg ένα φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα έχει 1.720 (!) mg και ένα φλιτζάνι πορτοκάλια έχει 326mg ποτάσιο.

Είναι ξεκάθαρο ότι το κάλιο είναι πολύ σημαντικό για το σώμα μας και, ευτυχώς, δεν είναι πολύ δύσκολο να λάβεις αρκετό από αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό! Εάν παρόλα αυτά ανησυχείς για τα επίπεδα καλίου σου κλείσε ραντεβού με τον γιατρό σου, ο οποίος με μια εξέταση αίματος θα μπορέσει να δει αν τα επίπεδα σου είναι εκεί που πρέπει!

Follow:
Maria Kofidou
Maria Kofidou

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post