Πώς θα φτάσεις στη ζώνη καύσης λίπους

Πώς θα φτάσεις στη ζώνη καύσης λίπους

Πως θα ενεργοποιήσεις το σώμα σου ώστε να καταναλώσεις ενέργεια από το αποθηκευμένο λίπος;Αρχικά θα πρέπει να φέρεις τους παλμούς σου κοντά στην αερόβια ζώνη και συγκεκριμένα στη ζώνη “καύσης λίπους” ή fitness zone.

Τι πρέπει να ξέρεις

Ως ζώνη καύσης λίπους προσδιορίζεται το εύρος των καρδιακών παλμών μεταξύ 60% και 70% της ΜΚΣ. Όταν ο οργανισμός φτάσει σε αυτό το εύρος παλμών, αρχικά θα καταναλώσει ενέργεια από το γλυκογόνο των μυών και μετά από 40 λεπτά θα ξεκινήσει την κατανάλωση ενέργειας από το λίπος.

Στο παραπάνω παράδειγμα, η αερόβια ζώνη για έναν οργανισμό για άτομο 37 χρονών είναι μεταξύ 109 και 128 καρδιακών παλμών το λεπτό. Συνεπώς, για να ξεκινήσει η καύση λίπους θα πρέπει να φτάσεις στη ζώνη καύσης λίπους και να παραμείνεις σε αυτή για πάνω από 40 λεπτά.

Οφέλη της άσκησης στη ζώνη καύσης λίπους

Όταν η προπόνηση σου γίνεται στην ζώνη καύσης λίπους ή ακόμα και στην αερόβια ζώνη (70% – 80% του ΜΚΣ) βοηθάς τον οργανισμό να:

  • Αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στους μύες
  • Βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία
  • Αυξήσει το ποσοστό οξυγόνου στον οργανισμό
  • Αυξήσει την ενέργεια που αποθηκεύεται στους μύες και συνεπώς να βελτίωση τη “δύναμης”
  • Μειώσει την αρτηριακή πίεση
  • Καταναλώσει ενέργεια από το λίπος και όχι από το γλυκογόνο των μυών
  • Βελτιώσει την αποκατάσταση των μυών μετά από άσκηση

Μια απλή προπόνηση για να κάψεις λίπος και θερμίδες με το περπάτημα αναλύεται παρακάτω:

Βήμα 1: (10 λεπτά)

Ξεκίνα περπάτημα σε ήπιο ρυθμό για περίπου 10 με 15 λεπτά. Σκοπός είναι να “ξυπνήσεις” το σώμα σου και να αυξήσεις σιγά σιγά την κυκλοφορία του αίματος.

Βήμα 2: (5 λεπτά)

Αφού έχεις ολοκληρώσει την προθέρμανση σου, αφιέρωσε λίγο χρόνο για μερικές διατάσεις και τεντώματα για να ζεστάνεις τους μύες του σώματος σου.

Βήμα 3: ( > 40 λεπτά)

Ξεκίνα να περπατάς και σταδιακά αύξησε την ένταση ώστε οι παλμοί να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Ουσιαστικά θα πρέπει να μπεις στην ζώνη καύσης λίπους (60% και 70% της ΜΚΣ ) καταγράφοντας τον παλμό σου. Μόλις σταθεροποιήσεις το ρυθμό σου, μείνε στο συγκεκριμένο εύρος παλμών (fitness zone) για πάνω 40 λεπτά.
Ουσιαστικά μετά τα 40 λεπτά ξεκινάει ο οργανισμός να καίει λίπος από το σώμα σου.

Όση περισσότερη ώρα παραμείνεις στη ζώνη καύσης λίπους (fitness zone) τόσο περισσότερο λίπος θα κάψεις.

Βήμα 4 ( 10 λεπτά)

Είναι το στάδιο της αποθεραπείας το οποίο ξεκινά με την σταδιακή μείωση των παλμών που συνοδεύεται με την αντίστοιχη μείωση του ρυθμού.
Μην παραλείψεις τις διατάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην αποθεραπεία και θα μειώσουν τις πιθανότητες ενός τραυματισμού.

Επανέλαβε την προπόνηση αρκετά συχνά και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, ώστε να μπορέσεις να δεις καλύτερα αποτελέσματα.

Follow:
Fit Girls Team
Fit Girls Team

Find me on: Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post