Τι πρέπει να ξέρεις πριν αποφασίσεις να κάνεις Tabata

Τι πρέπει να ξέρεις πριν αποφασίσεις να κάνεις Tabata

Κατά καιρούς, στον κόσμο της γυμναστικής, εμφανίζονται όλο και πιο νέες μέθοδοι εκ γύμνασης, κι άλλες φορές, έρχονται στο προσκήνιο μέθοδοι προπόνησης, που δεν ήταν και τόσο διαδεδομένες τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα λοιπόν θα αναφερθώ σε μια τέτοιου είδους προπονητική διαδικασία! Και το όνομα αυτής… Tabata!

Τι είναι η Tabata

H Tabata, είναι μια διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, η οποία αποσκοπεί στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης αλλά και στο κάψιμο λίπους. Χαρακτηρίζεται ως μια από τις συντομότερες προπονήσεις και είναι ένας συνδυασμός CrossFit workout και κυκλικής προπόνησης. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει να γυμναστεί με την συγκεκριμένη μέθοδο, μιας και διαρκεί λίγο χρονικό διάστημα αλλά παράλληλα γυμνάζεται σε επιθυμητό βαθμό και έχει θετικά αποτελέσματα.

Τι πρέπει να ξέρεις

Όσον αφορά την χρονική διάρκεια, η Tabata είναι μια προπόνηση τύπου 20/10. Με άλλα λόγια αποτελείται από μια σειρά ασκήσεων οι οποίες θα επαναληφθούν 8 φορές και θα έχουν διάρκεια 20 δευτερολέπτων η κάθε μια.

Η κάθε άσκηση θα ακολουθείται από 10 δευτερόλεπτα ξεκούρασης και αυτό φτάνει συνολικά τα 4 λεπτά. Η συγκεκριμένη προπόνηση μπορεί να εμπλουτιστεί με διάφορες ασκήσεις, φτάνει να ακολουθείται το πιο πάνω χρονικό διάγραμμα.

Η προπόνηση Tabata σύμφωνα με έρευνες είναι μια αρκετά αποτελεσματική και γρήγορη μέθοδος, παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό πριν πάρουμε την απόφαση να εφαρμόσουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο να έχουμε υπόψιν μας τα εξής:

  • Συστήνεται για προχωρημένους ασκούμενους, οι οποίοι έχουν εξοικειωθεί με τις ασκήσεις υψηλής έντασης.
  • Η προπόνηση Τabata απαιτεί ενέργεια κάτι το οποίο πρέπει να προέρχεται και από μια σωστά ισορροπημένη διατροφή.
  • Οι ειδικοί προτείνουν να εφαρμόζεται με μέτρο και κυρίως σε περιόδους κατά τις οποίες η έλλειψη χρόνου του κάθε ασκούμενου, δεν επιτρέπει άλλης μορφής άσκηση.
  • Είναι σημαντικό να βρείτε έναν μέσο όρο ανάμεσα στη διάρκεια και στην ένταση που θα καταβάλλεται σε κάθε άσκηση. Γυμναστές και ερευνητές του είδους, αναφέρουν πως μια υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση διάρκειας 25-35 λεπτών, μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Για όσους είναι λάτρεις της γυμναστικής σε πρακτικό αλλά και θεωρητικό επίπεδο, πιο κάτω θα σας έχω κάποιες βιβλιογραφικές πηγές στις οποίες μπορείτε να ανατρέξετε για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη προπονητική μέθοδο Tabata! Για την εφαρμογή της όμως, να εμπιστευτείτε τον γυμναστή ή τον γιατρό σας. Η γνώμη του ειδικού είναι πολύ σημαντική σε θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με την φυσική μας κατάσταση και κατ’ επέκταση με την υγεία μας.

Med Sci Sports Exerc. 1996 Oct;28(10):1327-30. Effects of moderate-intensity endurance and high-intensity intermittent training on anaerobic capacity and VO2max. Tabata I, Nishimura K, Kouzaki M, Hirai Y, Ogita F, Miyachi M, Yamamoto K. Department of Physiology and Biomechanics, National Institute of Fitness and Sports, Kagoshima Prefecture, Japan.

Med Sci Sports Exerc. 1997 Mar;29(3):390-5. Metabolic profile of high intensity intermittent exercises. Tabata I, Irisawa K, Kouzaki M, Nishimura K, Ogita F, Miyachi M. Department of Physiology and Biomechanics, National Institute of Fitness and Sports, Kanoya City, Japan.

Follow:
Τζένη Άστρα
Τζένη Άστρα

Ονομάζομαι Τζένη Άστρα, είμαι δασκάλα και ειδική παιδαγωγός στο επάγγελμα αλλά παράλληλα και ένα fit girl το οποίο έμαθε να αγαπά το σώμα το αφού πρώτα το πέρασε από 40 κύματα! Αν με ρωτήσεις ποιο είναι το πάθος μου θα σου πω ο χορός και τα ταξίδια! Τρελαίνομαι να γράφω, να γυμνάζομαι, να πειραματίζομαι στη κουζίνα και να περνάω όμορφα με τους δικούς μου ανθρώπους! Αγαπώ τις ατέλειωτες βόλτες, τα παγωτά και τα αληθινά χαμόγελα!

Find me on: Instagram | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post