Ψωρίαση: Γιατί δεν πρέπει να κάνεις απολέπιση σύμφωνα με τους ειδικούς

Ψωρίαση: Γιατί δεν πρέπει να κάνεις απολέπιση σύμφωνα με τους ειδικούς

Ας μιλ΄ήσουμε ειλικρινά: Όλες μπαίνουμε στον πειρασμό να απομακρύνουμε τα ενοχλητικά νεκρά κύτταρα του δέρματος με το αγαπημένο μας scrub! Και σαφώς πράττουμε πολύ σωστά.

Στην περίπτωση όμως που η ξηρότητα οφείλεται σε ψωρίαση, η απολέπιση της περιοχής είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε. Ναι, πολύ σωστά διάβασες! Σύμφωνα με την δερματολόγο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δρ Ivy Lee, μπορεί μεν το να απαλλαγούμε από το κομμάτι του ερεθισμένου δέρματος και να έχουμε την εντύπωση ότι λύσαμε το πρόβλημα, αλλά κάτι τέτοιο είναι προσωρινό καθώς είναι πολύ πιθανό ο ερεθισμός μακροπρόθεσμα να επιδεινωθεί.

“Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο Koebner όπου κάθε τύπος τραύματος – αμυχές, κοψίματα και αυτοτραυματισμοί από κνησμό ή τριβή – μπορούν να επιδεινώσουν την ψωρίαση. Πολλοί ασθενείς μου ενώ αρχικά εμφανίζουν ήπια συμπτώματα της νόσου στους αγκώνες ή στα γόνατα, σκεπτόμενοι ότι πρόκειται απλά για μια τοπική ξηρότητα του δέρματος χρησιμοποιούν λούφα και απολεπίζουν την περιοχή προκαλώντας την επιδείνωση και την επέκταση της νόσου σε πολύ μεγαλύτερη έκταση”.

Και τώρα τι κάνεις;

Αρχικά να σου πούμε ότι δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα! Απλά δεν επιλέγουμε ποτέ την εφαρμογή φυσικών μεθόδων απολέπισης στην περίπτωση της ψωρίασης και προτιμούμε τα χημικά απολεπιστικά που προσφέρουν ενυδάτωση της περιοχής. Τα προϊόντα αυτού του τύπου, σε αντίθεση με τα φυσικά που είναι πιο σκληρά προς το δέρμα ώστε να αφαιρεθούν τα νεκρά δερματικά κύτταρα, έχουν μια εξειδικευμένη χημική σύσταση η οποία ουσιαστικά “λιώνει” την ουσία που κρατά τα νεκρά κύτταρα κολλημένα στην επιφάνεια του δέρματος αφαιρόντας τα με ΄ήπιο τρόπο.

Μια άλλη δερματολόγος, η δρ Mona Gohara εξηγεί ότι στην περίπτωση των ασθενών με ψωρίαση συνιστάται η χρήση ενός Α-υδροξυλικου οξέος όπως το γαλακτικό οξύ ή ενός προϊόντος με βάση την ουρία που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αφαίρεση αυτών των δερματικών φολίδων.

Η δρ Lee συνιστά επίσης την χρήση σαλικυλικού οξέος το οποίο είναι ένα κερατολυτικό – διασπά δηλαδή τα κύτταρα του δέρματος και βοηθά στην λείανση της υφής του δέρματος μειώνοντας στο ελάχιστο την τάση δημιουργίας φολίδων. Συνδυάζοντας τα χημικά αυτά απολεπιστικά με ενυδατικά συστατικά (είτε στο ίδιο προϊόν είτε σε διαφορετικές εφαρμογές) όπως ω3 λιπαρά οξέα και ceramids για την ενίσχυση της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος, θα έχουμε ενυδατωμένη και λεία επιδερμίδα.

Όλα αυτά δεν αποτελούν θεραπεία της νόσου της ψωρίασης αλλά σίγουρα θα βοηθήσουν ώστε να νιώσετε ανακούφιση και να είναι ευκολότερη η καθημερινότητα σας.

Follow:
Πηνελόπη Παπανικολάου
Πηνελόπη Παπανικολάου

Είμαι η Πηνελόπη και αγαπώ τόσο πολύ την ζωή που θέλω να ζω 3 διαφορετικές συγχρόνως. Και ναι, το αποτέλεσμα είναι χαοτικό αλλά και γοητευτικό συνάμα. Μου αρέσει το κρύο αλλά μόνο μπροστά από το τζάκι και η θάλασσα. Λατρεύω την ιστορία και την τέχνη και την αμεσότητα του θεάτρου, την ένταση και την ενέργεια ψυχής που μοιράζονται οι ηθοποιοί με το κοινό. Με ρώτησε πρόσφατα ο οκτάχρονος ανιψιός μου ποιες θα ήταν οι τρεις ευχές μου αν ερχόταν ένα τζίνι, η πρώτη αυθόρμητη απάντηση ήταν να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Όταν τον ρώτησα πως σκέφτηκε κάτι τέτοιο μου είπε “θεία δεν ξέρεις πότε θα έχεις την τύχη να βρεθεί μπροστά σου ένα τζίνι και πρέπει να είσαι προετοιμασμένη γιατί αν δεν ξέρεις τι θέλεις, το τζίνι θα φύγει και θα πάει στον επόμενο. Food for thought: εσείς ξέρετε τι θέλετε; Ή θα αφήνατε το τζίνι να φύγει; Till next time…

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post