3 λόγοι που πρέπει να πλένεις τις έτοιμες σαλάτες σύμφωνα με τους ειδικούς

3 λόγοι που πρέπει να πλένεις τις έτοιμες σαλάτες σύμφωνα με τους ειδικούς

Χωρίς να θέλουμε να σου προκαλέσουμε πανικό, όταν βλέπεις την ετικέτα “Προπλυμένη” στις σαλάτες μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα ότι είναι έτοιμες για κατανάλωση!

Σ΄ύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικοί καλο΄΄ί λόγοι για να ξεπλύνετε την συσκευασμένη σαλάτα για να μειώσεις τον κίνδυνο ασθένειας. Και παρόλο που μπορεί να φαίνεται υπερβολικό – ειδικά όταν η συσκευασία λέει ότι η σαλάτα σας έχει «πλυθεί!» – καλύτερα να προσέξεις λίγο περισσότερο. Έτσι, προτού φτιάξεις την αγαπημένη σου σαλάτα, ρίξε μια ματιά στους τρεις λόγους που σύμφωνα με τους ειδικούς τροφίμων, πρέπει να πλένεις μία ακόμη φορά την συσκευασμένη σου σαλ΄άτα.

Η πρόπλυση στις εγκαταστάσεις συσκευασίας τροφίμων δεν είναι 100% αποτελεσματική

Σύμφωνα με τον Francisco Diez-Gonzalez, PhD, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, το πλύσιμο των προπλυμένων χόρτων δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο. «Δεν είναι απολύτως απαραίτητο να τα πλύνετε, αλλά εάν ο καταναλωτής έχει χρόνο, καλό είναι να το κάνει. Να θυμάστε ότι ακόμη και το πλύσιμο που γίνεται πριν από τη συσκευασία δεν είναι 100% αποτελεσματικό, επομένως ένα επιπλέον πλύσιμο από τον καταναλωτή μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος», λέει ο Δρ Diez-Gonzalez.

Η παραγωγή διατρέχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης που μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες

Η Natalie Alibrandi, επιστήμονας τροφίμων με έδρα το Λονδίνο και διευθύνουσα σύμβουλος της Nali Consulting, συμφωνεί επίσης ότι πρέπει να πλένετε τα προπλυμένα χόρτα. Γιατί; Επειδή είναι εξαιρετικά επιρρεπή στη μόλυνση. «Το προπλυμένο μαρούλι μπορεί να φαίνεται η καλύτερη επιλογή όταν βιάζεστε και χρειάζεστε κάτι βολικό. Ωστόσο, θα το σκεφτόμουν δύο φορές. Αν και τα προπλυμένα μαρούλια είναι προπλυμένα – και μπορεί να είναι έως και τρεις φορές – υπάρχει ακόμη κίνδυνος μικροοργανισμών όπως η σαλμονέλα, το E.coli και η λιστέρια να περάσουν», λέει η Ν. Alibrandi.

Μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα πόσο καθαρό είναι το περιβάλλον πλύσης στο σπίτι

Όπως αναφέρει ο Δρ Diez-Gonzalez, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα μόλυνσης ακόμη και πριν το μαρούλι φτάσει στο τοπικό παντοπωλείο σας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο Alibrandi λέει ότι είναι καλύτερο να πλένετε τα χόρτα σας στο σπίτι. «Έχετε τον έλεγχο του περιβάλλοντος στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση». Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι ο νεροχύτης και το σουρωτήρι είναι εντελώς καθαρά πριν πλύνετε τη σαλάτα σας και ότι χρησιμοποιείτε φρέσκο, πόσιμο νερό για να ξεπλύνετε τα χόρτα. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να αποφύγετε τα ωμά χόρτα σας να έρθουν σε επαφή με άλλα ευπαθή τρόφιμα όπως το ωμό κρέας, τα θαλασσινά ή τα γαλακτοκομικά.

Follow:
Fit Girls Team
Fit Girls Team

Find me on: Instagram

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post