Σεξυπνία: Γνωρίζεις τι είναι;

Σεξυπνία: Γνωρίζεις τι είναι;

Για πολλές από εμάς τα πράγματα που μας χαλάνε τον ύπνο είναι λίγο-πολύ στάνταρ και σίγουρα η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν είναι ένα απ’αυτά. Για όσους όμως πάσχουν από sexsomnia, μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι εκτελούν σεξουαλικές συμπεριφορές ενώ κοιμούνται (σκέψου: ακούσια σεξουαλική επαφή, αυνανισμός και πολλά άλλα), η διατάραξη του ύπνου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και όσο και αν η σκέψη σου εξάπτει το ενδιαφέρον, σκέψου ότι για όσους αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη ασθένεια είναι μια πηγή έντονης ανησυχίας για πολλούς και διάφορους λόγους – ειδικά αν οδηγήσει σε αίσθημα παραβίασης ή παραβίασης των ορίων κάποιου άλλου (βιασμό).

Τι είναι η sexsomnia;

Πρόκειται για μία πλήρως αποδεκτή ως διάγνωση στον τομέα της ιατρικής μελέτης του ύπνου. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να έχει κανείς ένα σεξουαλικό όνειρο. Είναι μια πλήρης σεξουαλική συμπεριφορά, ενώ κοιμάται.

Πόσο σπάνια είναι ως ασθένεια;

Δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα πόσοι άνθρωποι πάσχουν sexsomnia, επειδή ακριβώς οι άνθρωποι δεν μιλούν συχνά για αυτό. Όπως αναφέρει ο Guy Leschziner, M.A., Ph.D., Consultant Neurologist στο London Bridge Hospital και συγγραφέας του The Nocturnal Brain “Οι περισσότεροι δεν απευθύνονται σε κλινικές ύπνου για να αναζητήσουν βοήθεια για αυτό το θέμα. Αλλά στην πραγματικότητα, όταν ρωτάμε τους ασθενείς ” Έχεις ποτέ εκδηλώσει σεξουαλική συμπεριφορά στον ύπνο σου; “οι άνθρωποι το αναφέρουν πολύ πιο συχνά… Πιθανότατα δεν είναι τόσο σπάνιο όσο νομίζουμε ότι είναι”.

Τι την προκαλεί

Αν και οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί την σεξυπνία, αυτό που ξέρουν σίγουρα είναι ότι ξεκινά μετά την εφηβεία και ότι οι άνθρωποι που υπνοβατούν ή μιλούν συχνά στον ύπνο τους είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν και… συμπτώματα σεξυπνίας. Η κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη ψυχαγωγικών ναρκωτικών, η στέρηση ύπνου και το αυξημένο άγχος είναι επίσης παράγοντες που αυξάνουν αυτή την πιθανότητα.

Η Sexsomnia συμβαίνει μεταξύ ύπνου και ξύπνιου

Σύμφωνα με τον Δρα Θάνο Ε. Ασκητή, νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας “Η σεξυπνία ανήκει στην κατηγορία των παραϋπνιών και έχει οριστεί ως μια διαταραχή του ύπνου που περιλαμβάνει κάθε μορφής σεξουαλική συμπεριφορά που πραγματοποιείται ενώ το άτομο κοιμάται.

Μια παραλλαγή της σεξυπνίας περιλαμβάνει τη σεξουαλική συμπεριφορά που παρατηρείται ενώ το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης, σε καθεστώς δηλαδή μερικής αφύπνισης από τον ύπνο και χωρίς να έχει συνείδηση των πράξεών του. Η σεξυπνία έχει ταξινομηθεί ως μια παραϋπνία που δεν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, δεδομένου ότι σε αυτό το στάδιο οι μύες του σώματος έχουν παραλύσει ώστε να προστατευτεί το άτομο από κάποια ακούσια κίνηση, αλλά σε κατάσταση NREM ύπνου. Σε αυτή την κατηγορία των παραϋπνιών ανήκουν αρκετές γνωστές περιπτώσεις όπως η υπνοβασία.”

Θεραπεύεται;

Η διάγνωσή της βασίζεται κυρίως στο κλινικό ιστορικό. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη φύση των συμπεριφορών που παρατηρούνται στον ύπνο του ασθενούς, ενσωματώνοντας πληροφορίες για το οικογενειακό ιστορικό διαταραχών του ύπνου, καθώς και την προσωπική άποψη του ατόμου για τον ύπνο του. Μέχρι σήμερα οι θεραπείες για τα άτομα που πάσχουν από σεξυπνία βασίζονται κυρίως σε εκείνες που έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές στη θεραπεία άλλων παραϋπνιών. Οι πιο διαδεδομένες είναι η εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με την κανονική ροή του ύπνου, η εκμάθηση τεχνικών βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου, καθώς και αποφυγής κάθε παράγοντα που ενδέχεται να παρεμβαίνει. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τα άτομα που πάσχουν από σεξυπνία συστήνουν την αποφυγή συγκεκριμένων περιπτώσεων, όπως το στρες και το άγχος, το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες.

Η φαρμακολογική θεραπεία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη χορήγηση βενζοδιαζεπινών (ηρεμιστικών-υπναγωγών) μέσης ή μακράς δράσης. Η πιο ανησυχητική παράμετρος της σεξυπνίας έγκειται στην πιθανότητα το άτομο που γίνεται αποδέκτης της σεξουαλικής συμπεριφοράς να μην είναι θετικό και να μη συναινεί σε αυτή, δεδομένου ότι πλέον η πράξη αποκτά διαστάσεις βιασμού.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερωθείς από έναν ειδικό του ιατρικού κλάδου. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί κριτήριο για διάγνωση

Follow:
Fit Girls Team
Fit Girls Team

Find me on: Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post