Ζάχαρη καρύδας: Ακόμη μία τάση ή το καλύτερο φυσικό γλυκαντικό;

Ζάχαρη καρύδας: Ακόμη μία τάση ή το καλύτερο φυσικό γλυκαντικό;

Η ζάχαρη καρύδας έχει τραβήξει τα φώτα το τελευταίο χρονικό διάστημα, εφόσον δεν έχει καμία σχέση με την κρυσταλλική ζάχαρη. Είναι πιο υγιεινή και πάνω από όλα δεν παχαίνει! Είμαστε σίγουρες;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ζάχαρη καρύδας που είναι γνωστή και ως ζάχαρη φοινικέλαιου ή κρύσταλλο καρύδας, δεν προέρχεται από τον καρπό της καρύδας αλλά από το άνθος των μπουμπουκιών της, τα οποία επεξεργάζονται μέσω θερμότητας και, αφού αφυδατωθούν, το τελικό προϊόν είναι η ζάχαρη καρύδας. Συνεπώς δεν περιέχει τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ανόργανα στοιχεία που περιέχει η ίδια η καρύδα.

Tι λένε για την ζάχαρη καρύδας

  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β6, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και την τόνωση της ενέργειας, καθώς και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το γλουταμινικό οξύ, που βοηθάει τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος.
  • Περιέχει πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες, συστατικά που μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα και «ρίχνουν» τις τιμές της χοληστερόλης.
  • Η ζάχαρη καρύδας, πέραν του ότι είναι προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (350) από την κρυσταλλική ζάχαρη (500), που σημαίνει ότι η κατανάλωσή της δεν δημιουργεί αισθήματα λήθαργου, πείνας και ευερεθιστότητας.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί η επαρκής πρόσληψη των συστατικών αυτών, θα πρέπει να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες, οι οποίες όμως θα αποδώσουν με τη σειρά τους ένα πολύ υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Είναι η καλύτερη επιλογή;

 Σε αυτό το σημείο οι απόψεις διίστανται και όχι άδικα. Η ζάχαρη καρύδας, όπως και η απλή ζάχαρη έχει 15 θερμίδες ανά κουταλιά του γλυκού! 

Η υπερκατανάλωσή της μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, όπως και η κρυσταλλική ζάχαρη και οι άλλες πηγές ελευθέρων σακχάρων. Όσον αφορά το πόσο ευεργετική για τον οργανισμό είναι η ζάχαρη καρύδας, δεν έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη ζάχαρη που τυπικά χρησιμοποιούμε.

Follow:
Fit Girls Team
Fit Girls Team

Find me on: Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post