Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, ζάχαρη και μίξερ

Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, ζάχαρη και μίξερ

Αυτή η συνταγή είναι η απάντηση στο ερώτημα αν μπορείς να φτιάξεις τον κλασικό κουραμπιέ χωρίς βούτυρο και ζάχαρη και να είναι το ίδιο νόστιμος!

Οι κουραμπιέδες ανήκουν στις κλασικές παρασπονδίες των γιορτών που όπως πολύ καλά γνωρίζεις, μετά το ποπ δεν έχει stop. Και αν μπορούσες και κουραμπιέ να φας και healthy να είναι και να μην στερείται σε τίποτα του κλασικού της μαμάς, τι θα έλεγες; Αδύνατον και δε θα είχες και άδικο. Το ίδιο σκεφτόμασταν και εμείς μέχρι που βρήκαμε τη συνταγή της misshealthyliving.gr για κουραμπιέδες που δεν έχουν βούτυρο και ζάχαρη αλλά έχουν την ίδια γεύση με τους κανονικούς! To καλύτερο; Γίνονται πάρα πολύ εύκολα και πάρα πολύ γρήγορα. Ξεκινάς τώρα και σε 30 λεπτά τρως κουραμπιέ δηλαδή!

Τι θα χρειαστείς

  • 200 γρ άοσμο λάδι καρύδας
  • 350 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ντίνκελ)
  • 50 γρ αλεύρι από κάστανο (αν δεν έχεις, βάλε 50 γρ παραπάνω από το άλλο)
  • 14 γρ baking powder
  • 2 γρ αλάτι (αν έχεις θαλασσινό προτίμησε το)
  • 2 γρ ξύσμα πορτοκαλιού (βιολογικό και ακέρωτο)
  • 150 γρ αμύγδαλα (ανάλατα και άψητα – με ή χωρίς φλούδα – ότι θέλετε)
  • 1/2 κ.γ φυσική βανίλια Μαγαδασκάρης ή ελάχιστη μαστίχα Χίου(κοπανισμένη) – 1/2 κ.γ
  • 200 γρ σιρόπι αγαύης ή μέλι
  • Ανθόνερο
  • Αντί για άχνη για το πασπάλισμα θα βάλουμε σκόνη lucuma*

Eκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 σε αέρα.

2. Χωρίς να τοποθετήσουμε λαδόκολλα βάζουμε τα αμύγδαλα στη λαμαρίνα και τα καβουρντίζουμε στους 200 σε αέρα για 8-10 λεπτά.

3. Κλείνουμε το φούρνο ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία γιατί τους κουραμπιέδες θα τους ψήσουμε στους 180 σε αέρα

4. Εν τω μεταξύ, σε ένα μπρίκι λιώνουμε το λάδι καρύδας χωρίς όμως να κάψει και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ

5. Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια ή τη μαστίχα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι

6. Τοποθετούμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα στο μπλέντερ και είτε χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη, είτε λιγότερο ώστε να είναι χονδροσπασμένα, είτε στο γουδί ώστε να είναι σχεδόν ολόκληρα. Εγώ κάποια τα έκανα σκόνη και κάποια χονδροσπασμένα γιατί μου αρέσει να βρίσκω μεγάλο κομμάτι καθώς δαγκώνω

7. Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι (και το αλεύρι από κάστανο αν έχουμε αλλιώς 400 γρ αλεύρι) και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι. Δεν την κουράζουμε τη ζύμη γιατί θα αρχίσει να βγαίνει το λάδι. Πλάθουμε σε μπαλάκια των 50 γρ. Προσοχή, η ζύμη μας θα είναι αρκετά λαδερή, μην προσθέσετε άλλο αλεύρι, μη την βάλετε στο ψυγείο και μην ανησυχείτε… σε λίγο θα φάτε τους ωραιότερους κουραμπιέδες!

8. Τοποθετούμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου, τοποθετούμε τα μπαλάκια και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά. Όταν θα τους βγάλουμε θα είναι πολύ μαλακοί, μη τους ψήσετε κ άλλο, μετά από λίγο θα σκληρύνουν

9. Όπως είναι ζεστοί ψεκάζουμε με ανθόνερο ή με νερό και πασπαλίζουμε με σκόνη luccuma ή τριμμένη καρύδα, ή άχνη

Τι είναι η σκόνη lucuma

Η σκόνη lucuma είναι ένα εξωτικό φρούτο από τo Περού, γνωστό και ως “Χρυσός των Ινκα”. Έχει γλυκιά γεύση και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI 25). Είναι ένα άριστο εναλλακτικό γλυκαντικό που απελευθερώνει ενέργεια αργά χωρίς να προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.Το Lucuma είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Έχει άφθονη περιεκτικότητα σε βητα-καροτίνη, νιασίνη, σίδηρο και σημαντικά επίπεδα ασβεστίου και φώσφορου. Αν θες να το αγοράσεις μπορείς να το βρεις εδώ.

Follow:
Maria Kofidou
Maria Kofidou

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post