Τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις στις ετικέτες τροφίμων

Τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις στις ετικέτες τροφίμων

H γνώση είναι δύναμη και όταν κατανοούμε το νόημα πίσω από τις πληροφορίες που μας δίνει μια διατροφική ετικέτα, μπορούμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές για την υγεία μας. Για αυτό και σου ετοιμάσαμε ένα γρήγορο οδηγό ώστε την επόμενη φορά να διαβάσεις σωστά τις διατροφικές ετικέτες που πραγματικά για πολλές από εμάς, είναι μπελάς.

Tσέκαρε τον εαυτό σου σήμερα κιόλας! Πάρε ένα τρόφιμο από το ντουλάπι και προσπάθησε να διαβάσεις την ετικέτα…

Λίστα συστατικών

Όπως λέει και η παροιμία, είμαστε αυτό που τρώμε. Έτσι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι τα συστατικά στα προϊόντα που τρώμε! Αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος για τον εντοπισμό προστιθέμενων λιπών, σακχάρων, συντηρητικών, χρωμάτων και γεύσεων. Πολύ συχνά, κοιτάζουμε μόνο την ενέργεια, τους υδατάνθρακες, το λίπος και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αγνοούμε τι υπάρχει πραγματικά στο προϊόν!

Ομοίως, τα συστατικά πρέπει να εμφανίζονται κατά φθίνουσα σειρά (κατά βάρος). Η σειρά των συστατικών είναι σημαντική. Για παράδειγμα, εάν αγοράζετε ένα αλμυρό μίγμα μπαχαρικών και το πρώτο συστατικό είναι η ζάχαρη και τα πραγματικά καρυκεύματα έρχονται τελευταία στη σειρά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή! Στην ιδανική περίπτωση, το πρώτο συστατικό πρέπει να μοιάζει με το προϊόν που αγοράζετε και, στην περίπτωση αυτή, είναι τα μπαχαρικά!

Περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα υπάγεται στους υδατάνθρακες στην ομάδα διατροφής. Για τη διάθεση στην αγορά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,5 g ζάχαρης ανά 100 ml για υγρές τροφές. Ή 5g ανά 100g για στερεά τρόφιμα. Ορισμένα τρόφιμα έχουν φυσικά σάκχαρα όπως το φυσικό γιαούρτι. Αυτό περιέχει τη λακτόζη, αλλά δεν μπορεί να έχει πρόσθετη ζάχαρη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τη διαφορά μεταξύ τροφίμων με φυσικά σάκχαρα και πρόσθετα σάκχαρα. Και σίγουρα είναι αυτό που πρέπει να προσέξετε στη διατροφική ετικέτα.

Ανθυγιεινά Λίπη

Η στήλη λίπους παρέχει συνήθως πληροφορίες για το συνολικό λίπος και τα κορεσμένα λιπαρά και ενδεχομένως οποιοδήποτε άλλο είδος λίπους όπως τα trans-λιπαρά, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λίπη. Ο συνηθέστερος τύπος λίπους που θα δείτε κάτω από το συνολικό λίπος είναι το κορεσμένο λίπος. Αυτός είναι ένας τύπος λίπους που θέλουμε να περιορίσουμε στη διατροφή μας. Ένα προϊόν θεωρείται χαμηλό σε κορεσμένα λίπη όταν περιέχει όχι περισσότερο από 0,75 g / 100 ml για υγρή τροφή και 1,5 g / 100 g για στερεά τρόφιμα.

Ομοίως, τα trans-λιπαρά είναι ο τύπος του λίπους που πρέπει να προσέξετε. Εάν δεν αναφέρεται συγκεκριμένα, ένας άλλος τρόπος για την ταυτοποίηση των trans-λιπαρών ουσιών είναι η εξέταση του καταλόγου συστατικών.

Νάτριο (αλάτι)

Το νάτριο προστίθεται συνήθως στα τρόφιμα ως ενισχυτικό γεύσης. Μπορεί να εμφανιστεί με έκπληξη στα τρόφιμα, τα οποία τουλάχιστον υποψιάζεστε. Εάν η διατροφή μας αποτελείται από πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, η πρόσληψη νατρίου μπορεί εύκολα να υπερβεί τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται με υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ως οδηγό, προσπαθήστε να περιορίσετε τα τρόφιμα με περισσότερο από 400mg νατρίου ανά 100g.

Φυτικές ίνες

Οι κατάλληλες ίνες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής και όλοι πρέπει να προσέξουμε για την πρόσληψη ινών. Εάν βασιστείτε σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, μπορεί να είναι δύσκολο να φτάσετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ινών – 25g ημερησίως για ενήλικες γυναίκες και 30g ανά ημέρα για ενήλικες άνδρες. Προκειμένου ένα προϊόν να φέρει την ένδειξη “καλή πηγή ινών”, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 4g ινών ανά μερίδα. Για να είναι εξαιρετική, τουλάχιστον 7g ινών ανά μερίδα.

Follow:
Maria Kofidou
Maria Kofidou

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post