4 λόγοι που θα σε πείσουν να κάνεις ένα long break από το γυμναστήριο

4 λόγοι που θα σε πείσουν να κάνεις ένα long break από το γυμναστήριο

Στο μυαλό μου, το break από την προπόνηση μου είναι ουσιαστικά μια μέρα ξεκούρασης και μετά ξανά γυμναστήριο. Όσες φορές έχει να τύχει να μείνω περισσότερες μέρες εκτός, γεμίζω με τύψεις και σκέφτομαι ότι “καίω” την προσπάθεια μου. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ακριβώς αυτό που το σώμα μου – και το μυαλό μου – χρειάζεται.

Όλες μας γνωρίζουμε τη σημασία της σωστής ανάκαμψης όταν ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα γυμναστικής, αλλά ένα πραγματικά μεγάλο διάλειμμα από τις τακτικές προπονήσεις κάνει κάτι παραπάνω από να επιτρέψει στους μύες σας να επανέλθουν. “Το ανθρώπινο σώμα είναι μια πλήρως προσαρμόσιμη μηχανή, αλλά χρειάζεται χρόνο για να θεραπευτεί”, λέει ο Κωνσταντίνος Κολτσίδας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Personal Trainer. “Η καθημερινή σκληρή προπόνηση όλο το χρόνο μπορεί πραγματικά να βλάψεις το σώμα σου. Η ύπαρξη περιόδων ανάπαυσης είναι το κλειδί για τη γενική υγεία, τη θεραπεία και την πρόοδό σου.”.

Αν το σώμα σου είχε φωνή θα σου έλεγε ότι ένα σωστό διάλλειμα – μια εβδομάδα ή και ακόμη περισσότερο – είναι πραγματικά απαραίτητο για να εκπληρώσεις τους στόχους σου και να ανεβάσεις επίπεδο στις προπονήσεις σου, κάτι που δε μπορεί να συμβεί αν είσαι κάθε μέρα στο γυμναστήριο.

Θα στο κάνω ακόμη πιο απλό. Σκέψου το σώμα σου ως μηχανή: Απλά δεν μπορεί να είναι σε λειτουργία 24/7. Εάν δίνεις στο σώμα σου λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεκουραστεί, θα είσαι πιο ευτυχισμένη, πιο υγιής και πιο δυνατή όταν γυρίζεις στο γυμναστήριο. Το μόνο που χρειάζεται πραγματικά είναι περίπου μια εβδομάδα, την οποία ο Γιώργος Δόγκας, Φυσικοθεραπευτής, συστήνει ως το σωστό χρονικό διάστημα.

Τι μπορεί να κάνει ένα long break για το σώμα σου

1. Θα αποφύγεις το Workout Burnout

Η εμπειρία του Workout Burnout είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλες μας και πίστεψε με, δεν θα σου αρέσει. Για πολλούς ανθρώπους που προπονούνται σκληρά πολλές φορές την εβδομάδα (6/7) η προπόνηση τους συνήθως σταματάει να είναι αποδοτική και δε το γνωρίζουν καν. Το να κάνεις λοιπόν ένα μεγάλο διάλειμμα για μερικές εβδομάδες θα σε βοηθήσει να αποφύγεις το “κάψιμο” και θα δώσει στο σώμα σου ένα καλό boost για να μπορείς να συνεχίσεις ακάθεκτη.

2. Ένα Long Break θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το στρες

Τώρα θα σκέφτεσαι μα η άσκηση μειώνει το στρες. Σε νιώθω, αλλά κάτι που ίσως δεν ήξερες είναι ότι η άσκηση σε φορτώνει με το λεγόμενο καλό άγχος, το οποίο όμως εξακολουθεί να αποτελεί άγχος για το σώμα σου. Έαν είσαι ο τύπος που ξυπνά νωρίς, πηγαίνει στο γυμναστήριο και μετά κατευθείαν στο γραφείο το σύστημά σου είναι πιθανόν γεμάτο με κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες). Τόσοι πολλοί από εμάς στερούνται τον ύπνο, πιέζοντας το σώμα μας όλη την ημέρα, χωρίς να του δώσουμε αρκετό χρόνο για να ανακάμψει, κάτι που είναι τόσο κακό για τη μακροπρόθεσμη υγεία και καλή φυσική μας κατάσταση. Το να κάνεις ένα διάλλειμα λοιπόν θα επιτρέψει στην κορτιζόλη σου να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα και να σε απομακρύνει από αυτή την κατάσταση χρόνιας καταπόνησης.

3. Ένα διάλλειμα θα ωθήσει – και δε θα αποδυναμώσει – τη δύναμή σου

Οι επαγγελματίες αθλητές γνωρίζουν πολύ καλά την αξία των διακοπών. Ξέρουν πώς το να ανακάμψουν σωστά μετά από μια προπόνηση, είναι ζωτικής σημασίας. Όσο περισσότερες περιόδους ανάκαμψης θα αρχίσεις να εφαρμόζεις στο πρόγραμμα σου, τόσο το σώμα σου θα αισθάνεται καλύτερα και δεν θα χρειαστεί επιπλέον προσπάθεια για να πετύχεις τους στόχους που έχεις θέσει.

4. Η δύναμη της θέλησης σου χρειάζεται και αυτή ένα διάλλειμα

Όσο και αν δε θέλεις να το πιστέψεις, η δύναμη της θέλησης δεν είναι απεριόριστη. Ο ψυχολόγος Roy Baumeister έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο για την εξάντληση θέλησης. Αυτό δεν συμβαίνει σε βραχυπρόθεσμη βάση, αλλά αν είμαστε συνηθισμένοι να πιέζουμε τον εαυτό μας και να πειθαρχούμε να δουλέψουμε σκληρότερα, πολλές φορές η δύναμη της θέλησής μας απλά στερεύει. Αν είσαι σε μια σταθερή κατάσταση πειθαρχίας (ειδικά σε ότι αφορά τη ρουτίνα γυμναστικής σου), μπορεί μια μέρα απλά να φτάσεις σε ένα σημείο όπου θα θέλεις να κάνεις επανάσταση. Ένα διάλειμμα θα σου επιτρέψει να επαναφέρεις την ισορροπία, σωματικά και ψυχικά, να ανακτήσεις τα αποθέματα της θέλησης σου και να δουλέψεις ακόμη πιο σκληρά.

Follow:
Maria Kofidou
Maria Kofidou

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Never Miss A Post